WS 3: Verleggen vaargeul Wolderwijd PDF Afdrukken E-mail
vrijdag 15 december 2006

http://www.iivr.nl/pagina/projecten/details/pdf/ws3.pdf 

(Korte omschrijving)

De huidige vaargeul in het Wolderwijd loopt vanaf het eiland De Zegge in de richting van het Harderbroek en sluit via een bocht langs de Knardijk met een scherpe knik aan op de voormalige Hardersluis. In het voorjaar van 2003 is de nieuwe oeververbinding tussen Harderwijk en Flevoland gerealiseerd, door een halfhoge brug aan de polderzijde en een aquaduct aan de kant van Harderwijk. Door de verwijdering van de Hardersluis is een belangrijke belemmering voor de scheepvaart opgeheven en is de scheepvaartroute via de randmeren geschikt voor klasse 4.

In het verleden is meerdere malen een voorkeur uitgesproken voor een rechtere aanloop van de vaargeul vanaf het eiland De Zegge onder de nieuwe brug door. Daarmee verdwijnt de ongewenste en onveilige doorsnijding van het watersportgebied in het Wolderwijd en ontstaat ten noordwesten van de nieuwe vaargeul een gebied dat geschikt is voor (olympische) zeilwedstrijden.

Doel

Verleggen van de vaargeul in het Wolderwijd. De nieuwe vaargeul sluit aan op de nieuwe brug en het aquaduct. Er wordt een overzichtelijke en veilige aansluiting gemaakt ten zuiden van de Natte As op de nieuwe brug. Deze aansluiting is geschikt voor scheepvaartklasse 4. Door aanleg van deze aansluiting ontstaat een betere scheiding van scheepvaart in de vaargeulen en watersporters daarbuiten.

Daarnaast wordt een vaargeul gemaakt naar het aquaduct. Door deze vaargeul wordt een veilige route gecreëerd voor de recreatievaart vanaf de hoofdvaargeul.

Nevendoel is een heldere zonering van beroeps- en recreatievaart enerzijds en ondiepe, ecologische waardevolle delen anderzijds.

Stand van zaken

Uit het tracé van de nieuwe geulen komt veel zand/grond vrij. Hiervoor wordt een nuttige bestemming gezocht. Oriënterende gesprekken hierover zijn nog gaande. Om die reden is de uitvoering van deze maatregel nog niet gestart.


Intentie wordt uitgesproken om vaargeul beter te scheiden van watersporters maar ik vraag me af of dat bereikt wordt want volgens mij zijn er meer surfers dan zeilers...

De zeilers hebben (nog) een sterkere lobby dan wij

Commentaar (2)Add Comment
...
geschreven door Lex2, 06 januari 2007
Nog wat opmerkingen. Ik ben zelf fanatiek windsurfer en ook (wedstrijd)zeiler. Doelstelling om vaargeul te scheiden is op zich niet zo verkeerd, maaaarrrrr.... het is denk ik een utopie te denken dat er ooit(olympische) wedstrijden gehouden gaan worden (of het moet van een lokale zeilvereniging zijn). Alle wedstrijden van enig nivo worden op het IJsselmeer gehouden vanuit het zeilcentrum in Medemblik met alle faciliteiten (ook de kleinere open zeilklassen met EK en WK wedstrijden)..... Het lijkt er dus ook op dat dit soort ideeen weer eens een burospinsel zijn, zonder ook maar enig idee te hebben van de randomstandigheden.

Overigens denk ik dat de surfers bijna net zo'n sterke lobby hebben als de zeilers. Het Watersportverbond komt op voor de belangen van alle watersporten (Zeilen/Surfen/Kiten), dus het handig deze partij zsm. te in te schakelen.
...
geschreven door Ron, 22 januari 2007
Door het verleggen van de vaargeul zou een ondiep gedeelte verloren gaan. Volgens het IIVR kan de vaargeul een bocht krijgen zodat deze om het ondiepe gedeelte heen gaat lopen. Goed nieuws voor (o.a.) de speedies.

Schrijf commentaar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
Kleiner veld | Groter veld

busy
 
< Vorige   Volgende >

Statistieken

Leden: 438
Artikelen: 58
Links: 63